Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του

Επίσης να μην υπερβαίνει τα 50 έτη και να πληροί κάποια ιατρικά κριτήρια έτσι ώστε να προστατευθεί τόσο ο ασθενής όσο και ο ίδιος ο δότης.

Η δημοφιλέστερη μέθοδος της δωρεάς μυελού των οστών ονομάζεται λευκαφαίρεση. Στην ουσία είναι η περιφερική λήψη αιμοποιητικών κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον μυελό.

Ο μυελός των οστών ειναι ο χώρος παραγωγής του αίματος και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με το νωτιαίο μυελό ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης, οι μέθοδοι είναι δύο:

  1. Λήψη σάλιου με μπατονέτα
  2. Λήψη ελάχιστου αίματος (5ml)

Στη συνέχεια πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος η οποία ονομάζεται HLA τυποποίηση.Το δείγμα καταχωρείται στην Ελληνική και Παγκόσμια δεξαμενή μυελού των οστών (ΕΟΜ, BMOW) και ενημερώνεται ο δότης.

Η ένταξη σου στη δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών δε σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος καθώς οι πιθανότητες συμβατότητας είναι ελάχιστες. Θα πρέπει να υπάρξει ιστό- συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη, να υπάρχει δηλαδή ομοιότητα ως προς τα ειδικά μόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρα τους.

Η μεγάλη αυτή συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη που απαιτείται καθιστά αυτομάτως απαραίτητο το μεγάλο αριθμό εθελοντών δοτών αφού η πιθανότητα ομοιότητας μεταξύ δυο ατόμων είναι πολύ μικρή.

Η ιστική ομοιότητα μεταξύ δότη και ασθενή που προσδιορίζεται από την εργαστηριακή ανάλυση (HLA τυποποίηση) απαιτεί κάποιο κόστος στο όποιον ΔΕΝ συμμετέχουν οι εθελοντές δότες.

Η εγγραφή του δότη στο μητρώο εθελοντών δοτών δεν είναι δεσμευτική.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το εν λόγω μητρώο.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η βαθιά γνώση του πως μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών με επίγνωση και ασφάλεια.

Επικοινωνία

Μ.ΟΡ.Α.Σ σημαίνει Μαζί ΟΡαματιζόμαστε Αφύπνιση Συνείδησης

Στείλε μήνυμα


© Copyright - Save Moras
Made with ❤ by Readmore Creative