Μύθος 1
Η δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών είναι επώδυνη

Αλήθεια: Παλαιότερα η μεταμόσχευση μυελού των οστών γινόταν μόνο με τη συλλογή μυελού από το οστό της λεκάνης. Πλέον η μέθοδος που προτιμάται είναι η λήψη περιφερικού αίματος.

Αναλυτικότερα:

Το 80-85% των δωρεών γίνονται σήμερα με τη μέθοδο που ονομάζεται Περιφερική Λήψη Αιμοποιητικών Κυττάρων ( λευκαφαίρεση ) κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον μυελό.

Με τη μέθοδο αυτή πόνος μπορεί να εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με τη λήψη αυξητικού παράγοντα ο οποίος λαμβάνεται για 4ημερες και σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τα κύτταρα και να βγουν από τον μυελό των οστών προς την κυκλοφορία του αίματος. Ο πόνος ίσως εμφανιστεί στα κόκκαλα ή και στου μύες, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η χορήγηση του αυξητικού παράγοντα (G-CSF) δεν έχει ενοχοποιηθεί για καμία μακροχρόνια επιπλοκή. Η πλειοψηφία των δοτών αναφέρει πως δε νιώθει κανένα σύμπτωμα μια ώρα μετά τη συλλογή.

Μόνο το 15-20% των δωρεών γίνεται από τα οστά και τις περισσότερες φορές είναι για να βοηθηθούν παιδιά που νοσούν διότι η εμπειρία έχει δείξει πως επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με τη μέθοδο αυτή σε αντίθεση με τη λήψη αιμοποιητικών κυττάρων. Για τη δωρεά με τη μέθοδο της λήψης μυελού από το οστό της λεκάνης πραγματοποιείται ή τοπική ή ολική νάρκωση. Μετά τη λήψη, θα υπάρξει ήπιος πόνος χαμηλά στη μέση ο οποίος θα υποχωρήσει σύντομα. Με το πέρας της διαδικασίας η πλειοψηφία των δοτών αποχωρεί από το εκάστοτε ιατρικό κέντρο μετά από μερικές ώρες. Ο μυελός που αφαιρείται αναγεννάται γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάσταση του δότη.

Μύθος 2
Συμβατός δότης για τον ασθενή υπάρχει συνήθως στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Αλήθεια: Tο ποσοστό των ασθενών που βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια του ανέρχεται μόλις στο 30%. Το υπόλοιπο 70% πρέπει να αναζητήσει εθελοντή δότη στην Παγκόσμια Δεξαμενή εθελοντών δοτών. Η εθνικότητα και η καταγωγή πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν επειδή υπάρχει ισχυρή γενετική και φυλετική συσχέτιση μεταξύ ομοεθνών.
Μύθος 3
Μπορεί να βρεθεί συμβατός δότης για κάποιον ασθενή από αυτούς που έχουν ήδη εγγραφεί. Δε χρειάζεται να εγγράφω και εγώ.
Αλήθεια: Aν και υπάρχουν πολλοί εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες ανά τον κόσμο, παρόλα αυτά ο αριθμός των ασθενών που δ ε ν βρίσκουν έγκαιρα συμβατό δότη είναι μεγάλος. Για τον λόγο αυτό, ο εμπλουτισμός των Δεξαμενών με νέους δότες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται άμεσα μεταμόσχευση.
Μύθος 4
Είμαι εθελοντής αιμοδότης όποτε δεν χρειάζεται να εγγράφω στην Δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Αλήθεια: Η δωρεά αίματος και η δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών είναι δυο διαφορετικά θέματα. Ο εθελοντής αιμοδότης δεν είναι απαραίτητα και εθελοντής δότης μυελού των οστών διότι απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία για την εγγραφή του. Εξάλλου το σύστημα ομάδων αίματος (ΑΒΟ) είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο της ιστοσυμβατότητας (HLA).
Μύθος 5
Δεν μπορώ να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών επειδή έχω αποκλειστεί ως αιμοδότης.

Αλήθεια: Τα ιατρικά κριτήρια για τη δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορούν άφοβα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Σημαντικό:

Πολλοί δεν έχουν καν σκεφτεί να εγγραφούν ως δότες μυελού των οστών μέχρι τη στιγμή που κάποιος γνωστός τους νόσησε και χρειάστηκε μεταμόσχευση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών μας αφορά όλους. Αν έναν δικός μας άνθρωπος χρειαστεί μεταμόσχευση θα επιθυμούσαμε να βρεθεί συμβατός δότης από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη για να τον σώσει.

Γίνε ΕΣΥ η αιτία να σωθεί!

Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η βαθιά γνώση του πως μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών με επίγνωση και ασφάλεια.

Επικοινωνία

Μ.ΟΡ.Α.Σ σημαίνει Μαζί ΟΡαματιζόμαστε Αφύπνιση Συνείδησης